DALTON DOMINO – SONGS FROM THE EXILE

“Songs From The Exile” oftewel ‘liedjes vanuit ballingschap’ is de titel van het nieuwe album van de Texaanse folk- en countryzanger en songschrijver Dalton Domino uit Lubbock, thuishaven van grote namen uit de muziekwereld als Buddy Holly, Joe Ely, Delbert McClinton, Butch Hancock, legendarisch producer en songschrijver Lloyd Maines en zijn ‘Dixie Chicks’-dochter Natalie Maines.

In 2015 debuteerde deze artiest op plaat met de release van zijn album “1806” waaruit de twee songs “Dallas” en “Jesus And Handbags” tot kleine lokale hitjes zijn uitgegroeid. Begin 2017 volgde nog een tweede plaat die “Corners” heette, maar daarna ging het echter razendsnel goed fout met Dalton Domino die gedurende twee jaar moest worden opgenomen in een ‘rehab’-instelling waar hij moest gaan afkicken van zijn zware alcohol- en drugsverslaving.

Het was in die moeilijke periode in zijn leven dat hij zijn wedervaren neerschreef in nieuwe songs die nu terecht zijn gekomen op deze derde plaat “Songs From The Exile”. Hij heeft in die twee jaar leren inzien dat hij heel wat foute dingen heeft gedaan, vele mensen heeft verbitterd, goede vrienden heeft gekwetst en een puinhoop van zijn leven heeft gemaakt. Deze nieuwe songs stralen echter ook zijn dankbaarheid en zijn vergevingsgezindheid uit, net als zijn hoop en verlangen naar een zorgeloos en verslavingsvrij nieuw leven.

Kortom, Dalton Domino voelt zich terug opperbest in zijn vel en wij mogen daar via de dertien liedjes op “Songs From The Exile” de prominente getuigen van zijn. Bij de opname van deze plaat deed hij in de studio een beroep op enkele topmuzikanten voor de instrumentale begeleiding. Daarbij zijn de namen van Doug Pettibone - gitarist bij John Mayer en Lucinda Williams - en die van Brad Rice - drummer bij Jason Boland en Ryan Adams - de meest opvallende.

Dalton Domino brengt op dit album een mix van country- en folksongs die variëren van akoestische ballads tot swingend uptempo-nummers. In die eerste categorie kunnen we de songs “Happy Alone”, “Dead Roses”, “Love Is Dangerous”, “Shadowlands”, “I Still See You”, “Cheap Spanish Wine” en slotsong “Welcome Home” als beste vertegenwoordigers van het genre thuisbrengen. Voor het meer opgewekte werk vermelden we hier graag de nummers “The Nerve”, “Better Now” en “Hush Puppy”. De video’s die we bij deze recensie hebben toegevoegd laten u toe te luisteren naar single “Daddy’s Mud” en het mooie “All I Need” dat Dalton Domino hier brengt in een knap duet met zangeres Kalsey Kulyk.

“Songs From The Exile” is niet meteen een vrolijke plaat te noemen, maar ze bevat wel een aantal heel realistische en helende liedjes die u ongetwijfeld zullen aanspreken, daarin prachtig ondersteund door de heerlijke muziek die bij deze songs werd gecreëerd. Als Dalton Domino zijn lesje geleerd heeft uit het verslavende verleden, dan denken we oprecht dat er in de toekomst nog heel wat schitterend werk van deze artiest mag worden verwacht.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Lightning Rod Records / PIAS

video